SPØRGSMÅL OG SVAR
Nedenfor finder du de mest stillede spørgsmål, når det kommer til salg af dit guld og sølv. Finder du ikke svaret, er du altid velkommen til at kontakte os.
I danske smykker skal der altid være både navnestempel og lødighedsstempel. Navnestemplet er gerne initialer for den guldsmed som har lavet smykket, og lødighedsstemplet angiver hvor meget finguld/finsølv der er i smykket. Tallet er enten angivet som karat eller i promille.
Guldsmykker
8 karat er stemplet 8 K el. 333.
14 karat er stemplet 14 K el. 585.
18 karat er stemplet 18 K el. 750.
22 karat er stemplet 22 K el. 916.
24 karat (finguld) stemples 999.
Sølvsmykker/bestik
Tre-tårnet er stemplet 830
Sterling er stemplet 925
Jævnfør politiets vedtægter skal billedlegitimation forevises. Enten i form af pas eller kørekort. Derudover skal du også medbringe dit sygesikringskort og bankkort.
Dirks Guld overfører pengene direkte til dit konto. Det betyder, at du har pengene på din konto inden for 2 bankdage.
Som metal er guld tæt, blødt, glansfuldt, tungt og let bearbejdeligt.
Metallers lødighed, altså renhed, måles i karat. Jo højere karat, jo ”mere guld” – 24 karat (finguld) er det reneste guld.
24 karat guld er dog ikke at foretrække til smykker, fordi det er for blødt og ikke særlig slidstærkt.
Jo renere guldet er, jo lettere bøjeligt er det, og det er ikke altid en fordel for fingerringe der helst skal kunne klare, at man slæber indkøbet hjem!
I Danmark arbejdes der oftest i 14 karat gult guld og 18 karat hvidguld.
Det reneste 24 karat guld (finguld) har en klar gylden-gul farve. Som regel blandes guld med andre metaller for at styrke guldets hårdhed, holdbarhed, og for at frembringe forskellige farver.
Den mest almindelige farve er den gule, og det er også den gule farve som ligger underforstået i ordet ”guld”. Moden svinger oftest mellem hvidguld og gult guld, men der er faktisk ingen farvebegrænsninger på guld.
Rosa, pink og rødguld får alle farven fra kobber. Nuancen er afhængig af mængden af kobber; jo mere kobber, jo stærkere rød farve. Lilla guld får sin farve fra aluminium, grønt guld fra kobber og sølv, og blåt guld fra jern.
Hvidguld får sin farve fra palladium, et hårdt, gråhvidt metal, med et efterfølgende rhodium-bad (et hvidligt metal med kraftig glans).